IT
Legaltree is ook uw advocaat bij alle vraagstukken rond IT. We hebben ruime ervaring met alle aspecten die maar met het IT-recht te maken hebben. Die expertise zetten we regelmatig in voor uiteenlopende sectoren zoals de online-, IT- en retailsector, variërend van mkb-bedrijven tot multinationals.
Voor welke onderwerpen kunt u bij Legaltree terecht?
IT-contracten
Bij elke zakelijke overeenkomst is een contract van belang, maar zeker bij IT-dienstverlening. Kiest u voor outsourcing van IT-diensten, dan kan die keus een grote impact hebben op uw bedrijfsvoering. En wat te denken van de implementatie van een bedrijfskritisch systeem? En aan de andere kant: ook voor de leverancier brengt uw keus vergaande verplichtingen met zich mee.
Wat kunnen onze advocaten voor u doen?
We begeleiden u bij het beoordelen, opstellen en uitonderhandelen van alle contracten op ICT-gebied, zoals:
- website- en software-ontwikkelcontracten
- implementatiecontracten
- outsourcingscontracten
- licentiecontracten
- resellercontracten
- teaming agreements
- global alliance contracten
IT-geschillen
IT is complex. Niet altijd heeft u als opdrachtgever voldoende kennis in huis om te beoordelen wat u krijgt. Als opdrachtgever moet u er maar op vertrouwen dat uw leverancier en u elkaar goed begrijpen. Waterdichte contracten zijn het eerste middel om wederzijdse verwachtingen goed te managen. Ook met ontwikkelmethoden als agile en scrum vermindert uw risico. Komt het toch tot een geschil? Dan staat u er niet alleen voor. Legaltree begeleidt zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers om uit de impasse te komen. In eerste instantie in onderling overleg, maar ook de stap naar een rechter of IT-arbiter sluiten we niet uit.
Bescherming van software
Software is een breed begrip. Programma’s als Word en Excel zijn software, maar een app of een computergame is het óók. Het auteursrecht (zie ook IE & Reclame) is de eerste effectieve bescherming voor de ontwikkelaar. Wel moet de software dan voldoende oorspronkelijk (origineel) zijn. Ook is niet altijd duidelijk wie nu de echte eigenaar is van de auteursrechten; vaak is softwareontwikkeling het werk van meerdere specialisten. Bij namaak van software kunnen weer specifieke regels gelden om vast te stellen of er sprake is van een inbreuk op het auteursrecht. Ook het octrooirecht (een ‘patent’) biedt bescherming. Complex? Misschien, maar niet voor de IT-specialisten van Legaltree.
U kunt hiervoor ook kijken op deze pagina.
Opensource software (OSS)
We spreken van open source software als de broncode ervan vrij beschikbaar is voor iedereen die de software verder wil ontwikkelen. Is open source software daarmee ook rechtenvrij? Nee, dat is een groot misverstand. Ook voor deze software geldt de bescherming van auteurs- en octrooirecht.
Wie open source software gebruikt, moet zich houden aan de voorwaarden die voor een rechthebbende gelden. Een van die voorwaarden is bijvoorbeeld dat aanpassingen aan de broncode ook weer publiekelijk beschikbaar zijn.
Wie niet in overeenstemming met de licentievoorwaarden handelt, maakt in de meeste gevallen inbreuk op de rechten van degene die het auteursrecht heeft. Daarom is het bij gebruik van open source software van belang goed te letten op de licentievoorwaarden die van toepassing zijn. Let ook op de inhoud van die licentievoorwaarden, met name uitsluitingen van garanties en aansprakelijkheid.
E-commerce eisen
Bij verkoop via internet, de telefoon of andere manieren op afstand zijn verkopers gebonden aan regels. Die regels waarborgen de belangen van de consument. Verkopers moeten met name voldoen aan de informatieplicht en de wettelijke bedenktijd in acht nemen. Blijft een verkoper in gebreke? Dan heeft de consument onder meer de mogelijkheid de overeenkomst te ontbinden. Dat recht geldt zelfs gedurende een periode van 12 maanden.
Ook bij elektronisch zaken doen met klanten gelden juridische regels. Een heel belangrijke: algemene voorwaarden moeten op de juiste manier elektronisch beschikbaar zijn.
Domeinnaamgeschillen
Wie het eerst een domeinnaam deponeert heeft de oudste rechten. Er zijn echter uitzonderingen op die regel: de domeinnaam mag niet overeenkomen met een merk- of handelsnaam die niet toelaatbaar is. Denk bijvoorbeeld aan namen die verwarring kunnen wekken. Of aan namen die verwijzen naar andere websites met producten en diensten die concurreren met die van een andere domeinnaam. Ook kan het registreren van een domeinnaam op andere wijze onrechtmatig zijn.
Internetrecht
Het verspreiden van films en muziek zonder toestemming van de rechthebbenden is een bekend voorbeeld van iets wat onder het internetrecht valt. Dat is een veelomvattende benaming die nog veel verder strekt: eronder valt ook de verkoop van namaakproducten via internet, het gebruik van andermans merken in Google Adwords, onrechtmatige uitingen op internetfora, de aansprakelijkheid van internetaanbieders en nog veel meer.
Contact
Hieronder ziet u de partners die gespecialiseerd zijn in IT:
Interview met Marjolein Driessen: over Inbreuk op IE-rechten, deel 6 van de serie IE in Bedrijf
‘Bilateraaltje’ kan bedrijf over grens beschermen tegen vijandige overheid
Irene Verheijen
26 november 2018/door Redactie LegaltreeSex.com: geen eigendomsrecht op domeinnaam in V.S.
3D-printen maakt herziening van regels nodig
Lees het artikel
Loon tijdens (opgebouwde) vakantiedagen: een duur grapje
Noot Imtech
Lees het artikel
Vergoeding in sociaal plan geen leeftijdsdiscriminatie. Toepassing Toftgaard-arrest
Lees het artikel
Afgebroken onderhandelingen
Lees het artikel
Klachtrecht in de care-sector: miniproces of goed gesprek?
Interview Haags Verkeersongevallenverdag en Rome II
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van NVM
Contact
U kunt onze partners direct benaderen. U kunt ook contact opnemen met Legaltree via e-mail of telefoon.
E info@legaltree.nl
T +31(0)88 040 2100
De toekomst van het recht
Deze film is gemaakt voor het symposium in mei 2018, georganiseerd vanwege het 10-jarig bestaan van Legaltree