Tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid

Olga Van BeijerenEunice BruyninckxMarjolein Westerbeek

18 maart, 2020

Het kabinet heeft op 17 maart 2020 de regeling Werktijdverkorting ingetrokken. In plaats daarvan komt de tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze maatregel is geldig van 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2020 (met mogelijkheid van verlenging) en komt in het kort neer op het volgende.

De PDF-versie van dit nieuwsartikel vindt u hier.

  • Werkgevers kunnen bij het UWV een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen als er sprake is van een omzetverlies van tenminste 20% voor een periode van drie maanden.
  • De tegemoetkoming is ten hoogste 90% van de loonsom, gerelateerd aan het omzetverlies. Meer informatie over onder meer de hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten en concrete voorbeelden van de relatie tussen omzetdaling en de hoogte van de tegemoetkoming vindt u via deze link. Hierin staan ook de te verwachten vragen met antwoord opgenomen.
  • De tegemoetkoming voorziet in de loonkosten van vaste werknemers en werknemers met een flexibel contract (waaronder bijvoorbeeld ook oproepcontracten) voor zover zij in dienst blijven gedurende de aanvraagperiode.
  • Het is geen voorwaarde voor de tegemoetkomingsregeling dat werknemers stoppen met werken. Werknemers maken met de werkgever afspraken of de werknemer (thuis) werk verricht voor
    de werkgever.
  • De periode van de regeling kan één keer met drie maanden worden verlengd (wellicht onder andere voorwaarden).
  • Werkgevers mogen in deze periode geen ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aanvragen.
  • Werkgevers betalen het loon aan de betrokken werknemers volledig door. Het UWV verstrekt aan de werkgever een voorschot van ten hoogste 80% van de verwachte tegemoetkoming.
  • De werknemer verbruikt geen WW-rechten als de werknemer onder de regeling komt te vallen.
  • De regeling zal op korte termijn worden gepubliceerd en ziet op omzetdalingen vanaf 1 maart 2020.
  • De aanvraag kan nu nog niet worden ingediend. Hier wordt aan gewerkt: indiening zal op korte termijn mogelijk zijn.
  • Een al ingediende aanvraag voor werktijdverkorting wordt behandeld als een aanvraag voor een tegemoetkoming in de loonkosten en zal ook volgens de nieuwe regeling worden berekend. Zodra de nieuwe regeling van start gaat, ontvangt de werkgever die al een aanvraag indiende bericht over de aan te leveren aanvullende gegevens. Een al verkregen vergunning voor werktijdverkorting wordt volgens de oude regeling afgehandeld. Verlenging van deze vergunning is echter niet meer mogelijk. U kunt dan een aanvraag indienen op basis van de nieuwe regeling.

Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en houden u op de hoogte. Bij vragen kunt u contact opnemen met ons Team Arbeidsrecht.

Heeft u vragen? Wij adviseren u graag

Ons Team Arbeidsrecht bestaat uit:
[av_masonry_entries link=’category,717′ wc_prod_visible=” prod_order_by=” prod_order=” sort=’yes’ items=’12’ columns=’flexible’ paginate=’pagination’ query_orderby=’rand’ query_order=’DESC’ size=’fixed’ orientation=’av-orientation-portrait’ gap=’1px’ overlay_fx=’active’ id=” caption_elements=’title excerpt’ caption_styling=’overlay’ caption_display=’on-hover’ color=” custom_bg=” av-medium-columns=” av-small-columns=” av-mini-columns=” av_uid=’av-8i0bm’]

Over de auteurs


Olga Van Beijeren

Olga van Beijeren is sinds 2000 advocaat, gespecialiseerd in het arbeidsrecht in de breedste zin van het woord.

Eunice Bruyninckx

Eunice Bruyninckx is sinds 1995 advocaat en houdt zich sinds 1997 uitsluitend bezig met arbeidsrecht, in het bijzonder op het gebied van medezeggenschapsrecht, overgang van onderneming, CAO-recht, gelijke behandeling en (collectief) ontslag. Eunice treedt vooral op voor grote ondernemingen maar ook met enige regelmaat voor (statutair) bestuurders.

Marjolein Westerbeek

Marjolein is specialist op het gebied van individueel en collectief arbeidsrecht. Haar opdrachtgevers zijn voornamelijk werkgevers, maar zij staat ook regelmatig (statutair) bestuurders, werknemers en ondernemingsraden bij.