Checklist documentatie projectfinanciering

Onno Hakvoort

30 oktober, 2024

In ons vorig artikel over projectfinanciering hebben we de belangrijkste stappen besproken voor het succesvol financieren van duurzame energieprojecten, zoals zonne-, wind-, of geothermische energie en recycling. We benadrukten hoe projectfinanciering werkt en de cruciale rol van solide contracten, subsidies en vergunningsvoorwaarden om investeerders zekerheid te bieden. We refereerden aan 5 cruciale kenmerken die vaak over het hoofd worden gezien:

Special purpose vehicle (SPV)

Voor een projectfinanciering wordt veelal een aparte projectvennootschap (SPV) opgericht. Dat maakt het mogelijk om schulden en inkomsten van het project in een afzonderlijke juridische entiteit onder te brengen, afgescheiden van het vermogen van de aandeelhouders van de SPV. In de aanloop naar een project worden vaak al overeenkomsten aangegaan of wordt de SDE-subsidie aangevraagd, terwijl de SPV nog niet is opgericht.

De projectfinancier vereist dat alle relevante overeenkomsten en de SDE-subsidie op naam van de SPV staan. Het is raadzaam de SPV zo spoedig mogelijk op te richten. Mocht dat niet zo zijn, dan is het belangrijk om alvast voor te sorteren op de mogelijkheid van een onvoorwaardelijke overdracht van de relevante documentatie naar de SPV.

Verdeling risico en aansprakelijkheid   

In elke overeenkomst zit een verdeling van risico en aansprakelijkheid tussen de betrokken partijen. Voor de SPV is het van belang die risico’s en mogelijke aansprakelijkheid zoveel mogelijk te beperken, dan wel te fixeren op vaste prijzen. Een projectfinancier zal aanslaan op afspraken die kunnen leiden tot doorlopende prijsverhogingen- of verlagingen. Die hebben namelijk impact op de verwachte toekomstige kasstromen waarop de projectfinancier de financiering verstrekt.

Looptijd

Een projectfinanciering heeft vaak een looptijd die iets langer is dan de termijn waarvoor de SDE-subsidie wordt verstrekt. Een groot deel van de kasstroom waarmee de projectfinanciering wordt afgelost is namelijk afkomstig van de opbrengsten van de SDE-subsidie. De SDE-subsidie is bijvoorbeeld een vergoeding voor de opgewekte kilowatturen, die natuurlijk ook moeten worden afgenomen. Het is wenselijk dat de afnamecontracten minimaal dezelfde looptijd hebben als de looptijd van de projectfinanciering. Waar dat niet mogelijk is, dient te kunnen worden aangetoond dat er voldoende vraag is bij andere afnemers waarmee onder gelijke voorwaarden nieuwe afnamecontracten kunnen worden gesloten.

Prijsaanpassingen of indexatie

De mogelijkheid voor contractspartijen om prijzen van tijd tot tijd aan te passen gedurende de looptijd van een overeenkomst dient zoveel als mogelijk beperkt te worden, omdat dit gevolgen heeft voor het businessmodel van de SPV. Gezien de lange looptijd van een projectfinanciering, is een vorm van prijsindexatie in de projectdocumentatie gebruikelijk. Let daarbij op de norm die gekozen wordt voor indexatie en de frequentie. Een jaarlijkse indexering kan gedurende een overeenkomst met een looptijd van 15 jaar een behoorlijke impact op de prijzen hebben. De SPV dient er voor te zorgen dat dergelijke verhogingen zoveel als mogelijk ‘back to back’ zijn afgedicht, zodat prijsaanpassingen op gelijke wijze kunnen worden doorbelast en het resultaat voor de SPV onder aan de streep nul is.

Rechts- en forumkeuze

De projectdocumentatie dient door Nederlands recht te worden beheerst. De forumkeuze (keuze voor bijvoorbeeld de ‘gewone’ Nederlandse rechter of arbitrage) in projectdocumentatie is vaak afhankelijk van de desbetreffende overeenkomst. Zo wordt in bouwovereenkomsten over het algemeen voor arbitrage voor de raad van arbitrage in bouwgeschillen gekozen. Het is van belang een gedegen afweging te maken bij iedere overeenkomst wat een passende forumkeuze is. Denk daarbij ook aan de looptijd van de afwikkeling van een geschil bij dat forum en wat de kosten zijn die aan een procedure bij dat forum verbonden zijn.   

Over de auteur


Onno Hakvoort

Onno Hakvoort vertegenwoordigt bij Legaltree de praktijkgroep Financiering & Zekerheden. Hij is een gedreven en resultaatgerichte advocaat die zich richt op financieringstransacties, met een focus op vastgoedfinancieringen, werkkapitaalfinancieringen en projectfinancieringen.

Meer van Onno Hakvoort