Hulp bij projectfinanciering

Onno Hakvoort

30 oktober, 2024

U bent van plan om bedrijfsmatig een duurzaam energieproject te starten, bijvoorbeeld door energie op te wekken uit wind, zon, geothermie, of biomassa, of door te investeren in recycling, batterijen of laadpalen. Een mooi initiatief, dat tegelijkertijd vraagt om een flinke investering. Dat geldt voor de tijd en moeite die u erin steekt, net als voor de kosten. Die gaan (flink) voor de baten uit.

Projectfinanciering kan daarbij helpen. Dit type financiering is namelijk bedoeld voor een verwachte toekomstige kasstroom. Omdat de financiers dienen te worden terugbetaald uit die verwachte toekomstige kasstroom van het project, zullen zij de nodige voorwaarden stellen aan de diverse overeenkomsten die in het kader van het project worden aangegaan. Een projectfinanciering verschilt daarmee van reguliere financieringsvormen. Onno Hakvoort en Bart Wilton zijn onze specialisten op dit gebied, zij adviseren zowel ondernemers als financiers. 

Wat moet er gebeuren?

Bij een bedrijfsmatig duurzaam energieproject moet er veel gebeuren. U moet denken aan:

  • Een overeenkomst met een aannemer voor de bouw van de faciliteiten
  • De onherroepelijke vergunningen om de bouw te realiseren
  • Overeenkomsten met leveranciers en afnemers
  • In voorkomende gevallen: lange termijn afnamecontracten voor opgewekte duurzame energie (zoals Power Purchase Agreements)

Dat betekent dat u afspraken moet maken met veel verschillende partijen. Bovendien staat dat nog los van de financiering. Terwijl de financiers wel meekijken naar de afspraken die u maakt, en die beoordelen om het risico van de projectfinanciering in te schatten.

SDE-subsidie aanvragen

In veel gevallen kunt u SDE-subsidie aanvragen om bedrijfsmatig duurzame energie op te wekken. Dat doet u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Wordt de subsidie verstrekt? Dan ontvangt u gedurende de vastgestelde periode (doorgaans 15 jaar) een vergoeding, bijvoorbeeld per opgewekte kilowattuur elektriciteit.

Uw aanvraag voor een SDE-subsidie moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Bovendien gelden er aanvullende eisen, na het verstrekken van de subsidie. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat binnen de gestelde termijn wordt begonnen met de bouw, én dat het project op tijd wordt opgeleverd. Banken en andere financiers vereisen op hun beurt weer de onherroepelijke verstrekking van de SDE-subsidie, voor de verstrekking van de projectfinanciering. Specifiek vormt de jarenlange vergoeding per opgewekte kilowattuur een belangrijk stuk extra zekerheid voor de projectfinancier. Zorgvuldigheid is hierbij het uitgangspunt, Bart en Onno kunnen u in dit proces uitstekend begeleiden.

Projectfinanciering: combinatie van eigen en vreemd vermogen

Een project om duurzame energie op te wekken financiert u normaal gesproken met een combinatie van eigen vermogen en vreemd vermogen. De vereiste inbreng aan eigen vermogen laten projectfinanciers afhangen van de risico’s zoals die aan het project verbonden zijn. Bij meer risico wordt u gevraagd een groter deel eigen vermogen in te brengen.

Tip: financiers beoordelen het risico gunstiger als u de juiste contracten afsluit met aannemers, leveranciers en afnemers. Bovendien helpt het als de vergunningen al zijn verleend, net als de SDE-subsidie voor het project.

Om vreemd vermogen aan te trekken moet u aannemelijk maken dat u de rente- en aflossingsverplichtingen op de korte én de lange termijn kunt dragen. De onderliggende (financiële) documentatie speelt hierbij een belangrijke rol.

Legaltree helpt: wij hebben de expertise én de ervaring

Een projectfinanciering is complex, zowel de aanvraag daarvan bij de financier als wat er daar omheen geregeld moet worden. Bovendien neemt de complexiteit snel toe, als bijvoorbeeld een contract met een aannemer, leverancier of afnemer niet goed blijkt. Stel dat de financier het contract afkeurt, dan moet u opnieuw onderhandelen. Waardoor u misschien meer kosten maakt, en de financier terugkomt op het eerdere voorstel vanwege de toegenomen kosten.

Voorkom dat u van het één in het ander valt, door het vanaf het begin goed te regelen. Bij Legaltree kiest u voor onze ervaren experts Bart Wilton en Onno Hakvoort. Zij combineren de expertise en ervaring die ervoor nodig is om u hierbij te begeleiden.

Bij Legaltree helpen we u graag bij het opstellen en uitonderhandelen van de relevante kredietdocumentatie, bij de beoordeling van de verschillende overeenkomsten of met een zogeheten ‘bankability due diligence’. Daarmee beoordelen we in hoeverre de overeenkomsten voldoen aan de voorwaarden die een projectfinancier (waarschijnlijk) zal stellen. Zijn er op basis daarvan aanpassingen nodig? Dan kunnen we die concreet adviseren.

De eerste klap is een daalder waard

Wij weten dat het onwenselijk is om een uitonderhandelde overeenkomst aan te moeten passen. Dat kan ook invloed hebben op de relatie met de wederpartij. Ook kan het leiden tot extra kosten voor juridisch advies, en vormt het mogelijk een aanleiding voor de wederpartij om prijsafspraken te willen herzien.

Daarom kijken we graag ‘hoog over’ met u mee, direct vanaf het begin.
Zo maakt u een goede eerste indruk met de projectfinanciering, zowel in overeenkomsten naar aannemers, leveranciers en afnemers als naar de financier. Het is een investering in uw projectfinanciering, die zich uitbetaalt in bespaarde (extra) juridische kosten, in bespaarde tijd ter voorkoming van vertraging en in bespaard gebleven onnodige frustraties.

Iedere projectfinanciering is maatwerk. Juist daarom is het verstandig om al in een vroeg stadium ervaren advocaten te betrekken. Wij kijken graag met u mee, kunnen controleren en adviseren op de wijze die u wenst.

Benieuwd welke 5 kenmerken van een projectfinanciering vaak over het hoofd worden gezien? Klik dan hier.

Over de auteur


Onno Hakvoort

Onno Hakvoort vertegenwoordigt bij Legaltree de praktijkgroep Financiering & Zekerheden. Hij is een gedreven en resultaatgerichte advocaat die zich richt op financieringstransacties, met een focus op vastgoedfinancieringen, werkkapitaalfinancieringen en projectfinancieringen.